Witaminki, witaminki dla Chłopczyka i Dziewczynki
20 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw w przedszkolu.
Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii.
Z tej okazji wybraliśmy się na Manhattan, gdzie Dzieci dowiedziały się wiele o owocach i warzywach od Panów tam sprzedających, a dodatkowo miały możliwość samodzielnego zakupu wybranych owoców i warzyw. Po powrocie do przedszkola konsumowaliśmy zakupione witaminy z uśmiechem na buzi.
Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują fundamentalne miejsce w aktualnych zaleceniach ekspertów dotyczących zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia.
Warzywa i owoce to nieodłączny element codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw w ilości minimum 400 g dziennie na osobę.
Włączenie warzyw i owoców do codziennej diety może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim może to pomóc w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, przewlekłym i schorzeniom geriatrycznym.
Owoce i warzywa są bogatym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, związków flawonoidowych, fitoestrogenów, pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów i kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów.
Pamiętajmy także, że nie tylko ważna jest ilość spożywanych owoców i warzyw, ale także ich różnorodność i kolor. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej.
Każdy kolor oraz rodzaj owoców i warzyw niesie ze sobą inne składniki np.:
- Czerwone - pomidory, wiśnie, żurawina, buraki, papryka swoją barwę zawdzięczają likopenowi oraz antocyjanom o właściwościach przeciwutleniających.
- Pomarańczowe - marchew, dynia, morele, kurkuma, swoją barwę zawdzięczają karotenoidom. Biorą one udział w usuwaniu z organizmu wolnych rodników.
- Zielone - sałata, szpinak, jarmuż, brukselka swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
- Niebieskie i fioletowe - jagody, aronia, borówki, bakłażany, winogrona swoją barwę zawdzięczają antocyjanom. Wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
- Białe - czosnek, kalafior, pietruszka, banany, rzepa swoją barwę zawdzięczają flawonoidom. Wykazują właściwości przeciwutleniające.