Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Witaminki, witaminki dla Chłopczyka i Dziewczynki

20 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw w przedszkolu.
Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii.

Z tej okazji wybraliśmy się na Manhattan, gdzie Dzieci dowiedziały się wiele o owocach i warzywach od Panów tam sprzedających, a dodatkowo miały możliwość samodzielnego zakupu wybranych owoców i warzyw. Po powrocie do przedszkola konsumowaliśmy zakupione witaminy z uśmiechem na buzi. 

Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują fundamentalne miejsce w aktualnych zaleceniach ekspertów dotyczących zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia.

Warzywa i owoce to nieodłączny element codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw w ilości minimum 400 g dziennie na osobę.

Włączenie warzyw i owoców do codziennej diety może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim może to pomóc w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, przewlekłym i schorzeniom geriatrycznym.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, związków flawonoidowych, fitoestrogenów, pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów i kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów.

Pamiętajmy także, że nie tylko ważna jest ilość spożywanych owoców i warzyw, ale także ich różnorodność i kolor. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej.

Każdy kolor oraz rodzaj owoców i warzyw niesie ze sobą inne składniki np.:

  • Czerwone - pomidory, wiśnie, żurawina, buraki, papryka swoją barwę zawdzięczają likopenowi oraz antocyjanom o właściwościach przeciwutleniających. 
  • Pomarańczowe - marchew, dynia, morele, kurkuma, swoją barwę zawdzięczają karotenoidom. Biorą one udział w usuwaniu z organizmu wolnych rodników.
  • Zielone - sałata, szpinak, jarmuż, brukselka swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
  • Niebieskie i fioletowe - jagody, aronia, borówki, bakłażany, winogrona swoją barwę zawdzięczają antocyjanom. Wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
  • Białe - czosnek, kalafior, pietruszka, banany, rzepa swoją barwę zawdzięczają flawonoidom. Wykazują właściwości przeciwutleniające.