Przysmak nie tylko na śniadanie
W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy wiele dni dedykowanych różnym produktom kulinarnym czy gotowym daniom. Od 2014 roku, w ostatni czwartek lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tosta. To smaczne święto zostało zainaugurowane przez The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, stowarzyszenie piekarnicze, którego celem jest promowanie sztuki wytwarzania pieczywa.
Historia opiekanego chleba sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, a samo słowo pochodzi od łacińskiego terminu tostum, który oznacza po prostu przypalić, a w przypadku chleba - przypiec.
Choć kromki podpieczonego chleba znane były już w starożytności, wówczas przygotowywano je nie dla walorów smakowych czy nadania pieczywu chrupkości, a po to, by łatwiej i dłużej można je było przechowywać. Początków współczesnych tostów, takich jakie znamy dziś, badacze dopatrują się w XVIII wiecznej Francji i Holandii, jednak dopiero na początku XX stulecia pojawiły się tostery i pieczone pieczywo zaczęło podbijać świat. Niemal sto lat później doczekało się swojego święta. Jak je celebrować? Oczywiście puszczając wodze fantazji i przygotowując fantastyczne tosty. To świetny pomysł na lekki lunch czy świąteczną kolację.
Stokrotki również obchodziły dzień tosta. Na początku zajęć dzieci wysłuchały krótkiej historii Tosta, wskazały na piramidzie żywienia pieczywo i dodatki, które można dodać do tostów ( np. masło, ser, szynka, dżem, miód ). Przedszkolaki dowiedziały się, że tosty można jeść na słodko i słono- dzieci wymieniały głównie tosty w opcji słonej i były nieco zdziwione, że można je zjeść z; dżemem, miodem, kremem czekoladowym, a także z owocami. Później dzieci poznały urządzenia, za pomocą których zostaną zrobione pyszne tosty ( toster, opiekacz ) oraz zasady bezpieczeństwa podczas przyrządzania tostów. Następnie po dokładnym umyciu rąk mydłem przedszkolaki przystąpiły do samodzielnego przygotowywania tostów, sandwiczów. Smarowały chleb tostowy masłem, nakładały na chleb żółty ser, szynkę. Na koniec wszystkie dzieci przystąpiły do konsumpcji tego , co same przygotowały.
To był przepyszny dzień, mniam, mniam !!!