Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dla Każdego, coś dobrego!

Gofry są nieodłącznym elementem nadbałtyckiego krajobrazu. Swój dzień obchodzą jednak nie latem, a już w marcu. Wszystko dlatego, że można je jeść przez cały rok - niekoniecznie nad morzem - w coraz bardziej kreatywnych formach czy połączeniach.

Wielu nie wyobraża sobie spędzenia wakacji nad polskim morzem, bez spróbowania choćby raz gofra. Bałtyckie deptaki przepełnione są ich świeżo wypiekanym zapachem. Tak popularny element wakacyjnej diety swoje coroczne święto obchodzi nie w trakcie letnich miesięcy, a 25 marca.

Historia Międzynarodowego Dnia Gofra sięga średniowiecza. Smażono wówczas cienkie placki pomiędzy dwoma płaskimi żeliwnymi płatkami. Natomiast pierwsze gofrownice były stosowane w Niemczech i Holandii, skąd trafiły do Ameryki, gdzie Cornelius Swarthout jako pierwszy otrzymał na nie patent. Wynalazek zyskał dużą popularność i rozpowszechnił gofry nie tylko na kontynencie amerykańskim. Jednak te w formie, którą znamy obecnie jako klasyczną, po raz pierwszy zostały wypieczone w belgijskim Liege w XVIII wieku. Od tamtego czasu w świecie gofrów wiele się zmieniło.

Obecnie podawane są one nie tylko w klasycznej formie, ale coraz więcej można spotkać lokali, w których w menu pojawiają się, bardzo popularne w ostatnim czasie na polskim rynku, a stworzone w Hong Kongu, bubble waffle. Są to puszyste, zawijane w rożek gofry, wypełnione różnorodnymi słodkościami. Podawane są w wielu wersjach, m.in. kinder bueno, oreo, snickers, skittles, z żelkami czy owocami.

Gofry w związku z tym nie są już tylko i wyłącznie deserem kojarzącym się z Morzem Bałtyckim.  Dzięki ekspansji gofrowej można je zamawiać przez cały rok w wielu wyspecjalizowanych i nie tylko kawiarniach czy restauracjach. Kojarzące się do tej pory w formie z bitą śmietaną i frużeliną lub świeżymi owocami odchodzą na boczny tor. Klienci chcą poszerzać swoje doznania smakowe i decydują się na bardziej wyimaginowane sposoby podawania gofrów.

To nie tylko bubble waffle, ale również klasyczne gofry, jednakże podawane z coraz to ambitniejszymi dodatkami. Idealnym połączeniem na śniadanie jest gofr z jajkiem sadzonym, bekonem, sosem holenderskim i szczypiorkiem ? tym bardziej, że dopiero co zaczęła się wiosna i świeże smaki są jak najbardziej odpowiednim elementem uzupełniającym danie. Inną możliwością jest zaserwowanie gofra z wędzonym łososiem, kremowym serkiem oraz guacamole lub świeżym koperkiem.

Rozszerzona o gofry oferta lokali na pewno stanie się łakomym kąskiem dla najbardziej wymagających klientów. Gofry wytrawne, podawane na słodko, w klasycznej wersji czy też jako bubble waffle. Ta z pozoru wąska kategoria kulinarna posiada coraz szerszą gamą wyboru, a to, znając branżę gastronomiczną, jeszcze nie koniec.

Stokrotki i Niezabudki też obchodziły ten Dzień. Z okazji Światowego Dnia Gofra mali Kucharze poznali tajemnice związane z pieczeniem gofrów. Dzieci pod kierunkiem nauczycieli , z wielkim zapałem odmierzały składniki i przygotowały ciasto na gofry. Kiedy wszystko było gotowe, przystąpiły do pieczenia. Było słodko, smacznie i kolorowo. Głównymi dodatkami do gofrów były owoce, bita śmietana, cukier puder. Podczas zajęć dzieci poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego. Omówione zostały również zasady higieny podczas przygotowywania posiłków.