Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wybuchowa kukurydza!

Dzień Popcornu 2024 - według kalendarza świąt nietypowych - przypada 19 stycznia. Ta popularna, najczęściej słona przekąska towarzyszy nam na co dzień, szczególnie podczas oglądania ulubionych filmów w domu czy kinie. To także świetna przegryzka na imprezy.

Kukurydza została odkryta wraz z przypłynięciem Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej. Właśnie wtedy zobaczono, że rdzenna ludność Meksyku zajada się złotymi, prażonymi kolbami.

W XIX wieku prażone ziarna kukurydzy zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie były sprzedawane niemal na każdym rogu. Były niezwykle tanie. Często też uprażony popcorn, nawleczony na nitkę, służył jako ozdoba choinkowa w mniej zamożnych domach.

Popularność słonej przekąski wzrosła w czasie II wojny światowej, gdy ograniczono sprzedaż słodyczy. Ciekawostką jest, że w tamtym czasie pojawiła się pierwsza maszyna do popcornu zainstalowana w kinach. Tak zapoczątkowano zwyczaj zajadania popcornu podczas seansu filmowego. Z czasem sprzedaż prażonej kukurydzy przewyższyła zysk osiągany z biletów

W mieście Marion w Ohio w Stanach Zjednoczonych w ramach Heritage Hall, które zbiera dziedzictwo regionu, w 1982 roku powołano Wyandot Popcorn Museum, jedną z dwóch placówek związanych z prażeniem kukurydzy. Na miejscu można przyjrzeć się najstarszym maszynom do popcornu. Tematyka muzeum ma cyrkowy charakter. Dzięki temu podkreślono zwyczaj jedzenia popcornu w amerykańskich wesołych miasteczkach i w atrakcyjny sposób wyeksponowano ziarna kukurydzy. W regionie organizowany jest także Festiwal Popcornu w mieście Marion. We wrześniu 2021 roku obchodzono jego 40-lecie. Termin przypada zawsze w pierwszy weekend po amerykańskim Święcie Pracy. Wśród zapachu prażonej kukurydzy odbywają się między innymi koncerty rockowe i parady.

Warzywo, które wykorzystuje się do prażenia, to kukurydza krzemienna. Używa się jej też do przygotowania mąki kukurydzianej. Ten rodzaj kukurydzy występuje w różnych kolorach. Najbardziej oryginalne z nich są fioletowe lub różowe. Warto pamiętać, że kukurydza cukrowa używana do sałatek nie nadaje się do prażenia. Ziarno kukurydzy krzemiennej ma dwie warstwy. Bielmo jest ochraniane przez żółtą pokrywkę, która pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia pęka. Warto wiedzieć, że w języku angielskim ziarna, które nie zostały uprażone mimo wysokiej temperatury, nazywa się wdowami, starymi pannami, rzadziej starymi kawalerami.

Ziarna kukurydzy uprażone w domu przy pomocy garnka będą najzdrowszą możliwą przekąską. Niestety, w paczkach przeznaczonych do kuchenki mikrofalowej często w składzie pojawiają się tłuszcze trans, sól i sztuczne aromaty. Do uprażenia popcornu potrzeba wysokiego garnka o grubym dnie. Do rozgrzanego garnka na małym ogniu wsypujemy około czterech łyżek ziaren. Równomiernie rozkładamy je na dnie. Następnie kładziemy pokrywkę i nasłuchujemy charakterystycznych odgłosów pykającego ziarna. Gdy dźwięk ustanie, wtedy można przesypać popcorn go do szklanej miski, posypać solą i do smaku polać rozpuszczonym masłem.