Pieczenie jabłek
W naszej grupie odbyły się wyjątkowe, pachnące zajęcia kulinarne – „Pieczenie jabłka”. Był to dzień pełen smaków, zapachów i radości, podczas którego dzieci poznawały zdrowe owoce oraz uczestniczyły w prostych doświadczeniach kulinarnych. Dzieci rozmawiały o jabłkach – ich kolorach, kształtach i smakach. Przedszkolaki dowiedziały się, że jabłka są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin i warto je jeść codziennie. Dzieci wspólnie z nauczycielem dokładnie umyły jabłka, usunęły gniazda nasienne, a w ich miejsce wsypały odrobinę cukru. Cały proces był dla dzieci ogromną frajdą – mogły obserwować, jak z prostych składników powstaje coś pysznego. Dzieci z zaciekawieniem czekały, aż ich jabłka będą gotowe. Gdy nadszedł moment degustacji, radości nie było końca! Jabłka smakowały wyśmienicie – ciepłe, miękkie i pachnące.
